El centre

LA CASA PAIRAL DELS SERVEIS DE MADREMANYA

El Centre Intergeneracional Rural (CIR) va iniciar la seva activitat el 16 juliol de 2016. La construcció d’aquest centre respon a la voluntat de l’Ajuntament de Madremanya de disposar d’un espai integral que aglutini tots els serveis: sala polivalent, consultori mèdic i servei municipal de bar, restaurant i botiga.

Aquest equipament municipal, punt de trobada i aglutinador de la majoria d’activitats del poble, va iniciar el seu camí en el procés participatiu de l’Agenda XXI, l’any 2004. Aquelles jornades de participació van tenir una afluència de més del quinze per cent dels empadronats i el punt més votat va ser, precisament, tenir un únic espai on totes les generacions tinguessin cabuda.

S’havia d’aprofitar el moment per reorganitzar espais que ja es tenien però que necessitaven una reforma a fons, com ara el consultori municipal. També s’havia d’aprofitar per crear-ne d’altres que no existien, però molt necessaris, i planificar-los per al futur, com ara un magatzem municipal o una sala de serveis socials. I finalment s’havia d’aprofitar per recuperar-ne de perduts, com ara la botiga del poble: era un bon moment per poder aglutinar en un mateix espai bar, restaurant i botiga; aquesta conjunció el feia un negoci viable i atractiu que per separat necessitarien una gestió econòmica més complicada.

El centre, CIR Madremanya
El centre, CIR Madremanya
El centre, CIR Madremanya

La voluntat de l’Ajuntament va ser, des del primer moment, aconseguir que aquest centre fos un espai de relació entre gent de diferents edats, sexes i condicions que viuen, estiuegen o simplement estan de pas, recuperant, en certa manera, la vella tradició de les mutualitats i els ateneus, que tant van proliferar per terres empordaneses. D’aquí prové el qualificatiu intergeneracional. El contacte i el coneixement entre persones de diferents edats i sexes facilita l’aparició de sinergies, tal com assenyala la memòria de l’obra, de les quals poden sortir projectes i propostes plenes de sentit comú que ajudaran perquè el poble avanci i es desenvolupi.

Ubicat en un territori rural inclòs en una zona de la Xarxa Natura 2000 i dins el marc de la zona de les Gavarres. Madremanya és un municipi amb una activitat econòmica lligada molt estretament al sector ramader i agrari, que està patint un retrocés notable, i al sector serveis, que és el que cal potenciar de cara al futur amb una bona promoció turística i una bona difusió dels valors naturals, culturals i ambientals del territori. En aquest sentit el CIR representa una millora dels serveis complementaris de la població i un element més que cal tenir en compte en l’oferta de Madremanya als visitants, que ajudarà a mantenir la presència perllongada d’un turisme de qualitat, sostenible, integrador i harmònic amb l’entorn natural de la població.

A les sales CIR estan programades diferents activitats durant la setmana: gimnàstica, treballs manuals en anglès, ioga, musicoteràpia, expressió corporal, punta de coixí,... A part de xerrades, trobades d'entitats i associacions, entrega de premis i altres actes. També és un espai on es representen obres teatrals, espectacles de màgia, contacontes,...

Recentment, amb l'ajuda dels veïns i veïnes, hem habilitat una biblioteca amb llibres, DVDs, jocs de taula i també disposem d'un ordinador amb connexió a internet.

La zona del bar-restaurant ofereix un menú setmanal i de cap de setmana al migdia, i també disposa de carta pròpia. Quan el bar-restaurant està obert, hi ha un servei de botiga de diversos productes amb molts de proximitat.

El centre, CIR Madremanya
El centre, CIR Madremanya
El centre, CIR Madremanya

El CIR Madremanya s'ha convertit
en un autèntic punt de trobada
de madremanyencs i madremanyenques,
i dels pobles veïns.